QUÈ ÉS L’AGRICULTURA    REGENERATIVA?

QUÈ ÉS L’AGRICULTURA REGENERATIVA?

Com cada mes, escrivim a la secció: Coses Modernes del camp, on parlem de les novetats en agricultura sostenible arreu del planeta.

Si ha llegit altres articles d’aquesta secció, és possible que el primer que li vingui al cap en llegir el títol sigui: en Francesc ja ens surt amb un altre nom nou… De fet és així però per a mi  “agricultura regenerativa” no és un concepte més sinó que és la base on pivoten tota la resta de pràctiques i tècniques que proposen una agricultura més respectuosa. Imaginis una caixa d’eines de les de tota la vida, d’aquelles que es despleguen a banda i banda. Imaginis que en obrir-la pot visualitzar diferents utensilis útils per a la producció sostenible d’aliments. Si en algun moment determinat necessita produir minimitzant l’erosió i els processos de desertificació cap problema, pot prendre el disseny en línia clau de la caixa i implantar-lo. Si desitja organitzar la terra i la finca cercant la màxima eficiència energètica, pot agafar una eina anomenada permacultura. Si té animals i vol gestionar-los de forma hàbil amb la intenció de millorar la productivitat del bestiar i la fertilitat de la terra, l’eina anomenada pastura holística serà una bona opció. Per a millorar la vida del sòl pot utilitzar reproduccions de microorganismes de la mateixa finca i si vol millorar el contingut de matèria orgànica elaborar compost. Fins i tot, si desitja produir aliments seguint uns criteris més energètics, pot recórrer a la biodinàmica. Aquestes i altres estratègies es troben totes dins una caixa la qual anomenem agricultura regenerativa.  

En un món on hem perdut gairebé el 70% d’espècies salvatges en només 50 anys (segons un estudi recent de la WWF) i on els deserts guanyen terreny a la vida podent provocar uns 135 milions de refugiats els pròxims 20 anys (segons la ONU), cal urgentment una alternativa. En un planeta on els sòls perden la seva fertilitat produint aliments cada vegada menys saludables, cal començar a produir i a consumir diferent. En el moment en què tenim més concentració de diòxid de carboni a l’atmosfera del qual havíem vist mai els humans, cal regenerar els sòls, l’entorn, la biodiversitat i el sistema productiu en general.

Per a nosaltres, l’agricultura regenerativa és un sistema de principis i pràctiques que fomenten la biodiversitat i retorna la fertilitat al sòl. Un model que frena l’erosió i que captura més carboni del qual emet. Un sistema que s’alinea amb la natura combinant l’experiència dels avis amb els darrers avenços científics. Una forma de fer basada en la comprensió del sòl i els seus elements per, en primera instància,  deixar de degenerar-lo evitant estratègies com la llaurada, la sobrepastura i l’ús de productes de síntesi química.  L’agricultura regenerativa és simplement un conjunt d’eines que ens permeten recuperar la terra de forma natural per a tenir cura del planeta i dels que hi vivim generant productes orgànics.

Passejant per cavalleria pot trobar una cita que diu: el pessimista es queixa del vent, l’optimista espera que canviï i el realista ajusta les veles. Després d’uns quants anys d’experiència aplicant l’agricultura regenerativa a la nostra finca empordanesa, a Son Felip i Algaiarens, i darrerament a diferents finques del principat i Menorca, estic plenament convençut que és el moment de deixar de queixar-nos o d’esperar que les coses canviïn, és el moment en el qual consumidors i productors hem d’ajustar les veles per a cuidar-nos mútuament.